Stroma Blog

Ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας – Πόσο τελικά ωφέλιμος είναι;

Ιδιαίτερα σε πιο νεαρές ηλικίες ο ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρα θεωρείται ευεργετικός. Ωστόσο πολλά άτομα κατά την ενηλικίωση συνεχίζουν να κοιμούνται κατά την διάρκεια του μεσημεριού ή του απογεύματος.

Τι έδειξαν μελέτες ύπνου

Μελέτες έδειξαν ότι ο ύπνος για 30 λεπτά ή λιγότερο μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ημέρας και να λειτουργήσει ως τονωτική ένεση στο οργανισμό. Αυτή η ξεκούραση καλό είναι να συμβαίνει περίπου στις 2 και 3 μ.μ. έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο ώρας μέχρι τον βραδινό ύπνο.

Η καλή αυτή συνήθεια αν είναι προγραμματισμένη και χωρίς υπερβολή φαίνεται ότι λειτουργεί καλά στα άτομα που την διατηρούν, χωρίς να αντιμετωπίζουν μετέπειτα δυσκολίες ύπνου και διαταραχών κατά τις βραδινές ώρες.

Αν κοιμάμαι περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα;

Εν αντιθέσει, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι κοιμούνται για αρκετό διάστημα κατά την διάρκεια της ημέρα, δηλαδή περισσότερο από μισή ώρα, επηρεάζουν το εσωτερικό τους ρολόι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολευτούν ή ακόμα και να αναπτύξουν διαταραχές ύπνου όπως αϋπνία κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ένας από τους λόγους είναι ότι έχουν κοιμηθεί ήδη αρκετή ώρα, άρα έχουν πέσει σε βαρύ ύπνο και αργότερα πρέπει να περάσουν ξανά ώρα για να ξεπεράσουν την αδράνεια του ύπνου, πράγμα που συμβαίνει κυρίως το πρωί μετά την βραδινή ξεκούραση.

Συμπέρασμα

Η ρύθμιση του ύπνου αποτελεί βασικό στοιχείο για καλή υγεία. Ναι μεν μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα μισάωρο απογευματινό υπνάκο αλλά η περισσότερη ώρα με το πέρασμα του χρόνου θα δημιουργήσει προβλήματα αϋπνίας ή φτωχής ποιότητας ύπνου. Έτσι λοιπόν, είναι καλό τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά να διατηρείται ένα σωστό πρόγραμμα ξεκούρασης κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και ένας ολοκληρωμένος βραδινός ύπνος που θα ξεκουράζει απόλυτα σώμα και πνεύμα.