Stroma Blog

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Τι είναι, συμπτώματα και πως επηρεάζει τον ύπνο

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) η αλλιώς νόσος Γουίλις-Έκμπομ, προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στα πόδια, όπως φαγούρα, τσιμπήματα και τράβηγμα, με αποτέλεσμα την επιθυμία για κίνηση των ποδιών.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με RLS θέλουν να περπατήσουν, να τεντώσουν ή να κουνήσουν τα πόδια τους για να ανακουφιστούν, ενώ τα συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερα όταν τα πόδια είναι ανενεργά, δηλαδή κατά την ώρα της χαλάρωσης ή του ύπνου.

Το RLS επηρεάζει το 5 έως 10% των ενηλίκων και εντοπίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Τα άτομα όλων των ηλικών μπορούν να αναπτύξουν το σύνδρμο RLS, αλλά τα πιο σοβαρά συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης συχνά εμφανίζεται στις εγκύους που διανύουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών;

Οι αισθήσεις που σχετίζονται με το RLS είναι διαφορετικές από τις φυσιολογικές αισθήσεις που βιώνουν όσοι δεν έχουν τη διαταραχή. Γι’ αυτό πολλά άτομα που έχουν το συγκεκριμένο σύνδρομο για να περιγράψουν πως αισθάνονται στα πόδια, αναφέρουν ότι νιώθουν:

  • Άβολα ή ανήσυχα
  • «χρειάζομαι τέντωμα»
  • «τα πόδια μου θέλουν να κινούνται από μόνα τους»

Σύμφωνα με μελέτες, το 88% των ατόμων ανάφεραν ότι τουλάχιστον ένα σύμπτωμα-αίσθηση που έχουν, σχετίζεται με την ώρα του ύπνου, καθώς πριν να πάνε για ύπνο κλωτσούν ή κάνουν μασάζ στα πόδια τους για να μειώσουν την αίσθηση. Μάλιστα, μερικά άτομα με RLS αναγκάζονται να σηκωθούν από το κρεβάτι κατά την διάρκεια της νύχτας για να περπατήσουνή να τεντωθούν.

Ως αποτέλεσμα των διαταραχών ύπνου που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό, οι ασθενείς συχνά βιώνουν κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης λόγω της μη καλής ποιότητας ύπνο είναι πιο επιρρεπείς στο να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη, άγχος, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία. Η κατάσταση αυτή και τα αποτελέσματα της είναι ο κύριος λόγος που οι ασθενείς με RLS αναζητούν ιατρική φροντίδα για την κατάστασή τους.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών;

Οι ήπιες περιπτώσεις του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών που δεν συνδέονται με κάποια υποκείμενη πάθηση μπορεί να μην απαιτούν καμία θεραπεία, εκτός από μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

  • Υγιεινή ρουτίνα ύπνου: Επιλέγουμε τα ποιοτικά στρώματα ύπνου Stroma καθώς και τα υπόλοιπα προϊόντα ύπνου (πχ μαξιλάρια Stroma), φτιάχνοντας έτσι ένα εξαιρετικά βοηθητικό περιβάλλον ύπνου. Παράλληλα ακολουθούμε κανόνες υγιεινής (μπάνιο, συχνές αλλαγές σεντονιών) και αποφεύγουμε το υπερβολικό φαγητό, τη καφείνη και το αλκοολ πριν το ύπνο.
  • Άσκηση: Ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με RLS εμφάνισαν μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων κατά 39% μετά από έξι εβδομάδες συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα άσκησης σε σύγκριση με 8% μείωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς που δεν ασκήθηκαν.
  • Μασάζ και ζεστά μπάνια: Συνιστάται ευρέως η χρήση μασάζ και ζεστών λουτρών για τόνωση των ποδιών

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον προσωπικό σας γιατρό.

 

Πηγή: sleepfoundation.org