Stroma Blog

Χειμώνας & Ύπνος: Πως αλλάζει το εσωτερικό μας ρολόι

Σε αντίθεση με τα ζώα, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο κατά τους χειμερινούς μήνες, επειδή οι μέρες γίνονται μικρότερες. Ωστόσο, η πραγματική σας ανάγκη ύπνου δεν αυξάνεται.

Είναι φυσιολογικό οι συνήθειες ύπνου και οι κύκλοι δραστηριότητας να αλλάζουν λίγο καθώς αλλάζουν οι εποχές, σύμφωνα με τον Δρ. Emerson M. Wickwire, Διευθυντή Προγράμματος Sleep Medicine στο Pulmonary Disease and Critical Care Associates, επίκουρος καθηγητής στο Johns Hopkins School της Ιατρικής. Εάν αντιμετωπίζετε υπερβολική υπνηλία ή κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μια αισθητή αλλαγή στη διάθεσή σας, ευερεθιστότητα ή ικανότητα να σκέφτεστε ή να θυμάστε καθαρά, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με έναν πιστοποιημένο ιατρό ύπνου.

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν πρόκειται να κοιμηθούν το χειμώνα είναι να αγνοούν τον φυσικό ρυθμό του σώματός τους. Ακόμα κι αν μπείτε στον πειρασμό να μείνετε στο κρεβάτι ή στον καναπέ όλη την ημέρα, εκτός αν είστε άρρωστοι, είναι καλή ιδέα να σηκωθείτε και να μετακινηθείτε».

Η παραμονή στο κρεβάτι ή στον καναπέ όλη την ημέρα όταν δεν είστε άρρωστοι μπορεί να εκτινάξει τους κιρκάδιους ρυθμούς (εσωτερικό ρολόι λειτουργίας) σας. Οι οπτικές ενδείξεις φωτός και σκότους «ρυθμίζουν» αυτό το εσωτερικό ρολόι διατηρώντας το συγχρονισμένο σε έναν κύκλο 24 ωρών.

Ένας αριθμός διαταραχών ύπνου, συνδέονται με κακώς ευθυγραμμισμένους κιρκάδιους ρυθμούς, όπως η αϋπνία, το jet lag και η διαταραχή της εργασίας σε βάρδιες. Οι μη φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για την κατάθλιψη, τη διπολική διαταραχή και την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία είναι πιο συχνή το χειμώνα.

Συμβουλές για τον χειμερινό ύπνο

  • Αυξήστε την έκθεση στο φως
  • Αύξηση ή διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας
  • Χρησιμοποιήστε υγραντήρα ή ρινικό ξέβγαλμα για να μην στεγνώσουν οι αεραγωγοί σας
  • Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας δεν είναι πολύ ζεστή ή πολύ κρύα
Πληροφορίες: sleepeducation.org

Τα προιόντα ύπνου Stroma προσφέρουν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.

Κατασκευάζονται στην Κύπρο και διαθέτουν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Επισκευτείτε καταστήματά μας ή βρείτε τα στο Eshop Stroma.com.cy