Stroma Blog

5 λόγοι γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες

Οι άνδρες και οι γυναίκες ως γνωστό έχουν διαφορετικές σωματικές ανάγκες.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ερευνών Ύπνου του Πανεπιστήμιου Loughborough της Αγγλίας ανακαλύφθηκε μια εξίσου σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα σε ότι αφορά τον εγκέφαλο των γυναικών, ο οποίος χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση για να ανακάμψει.

Οι γυναίκες επωφελούνται ιδιαίτερα από τον ύπνο, ακόμη κι αν αυτός είναι μικρός σε διάρκεια όπως για παράδειγμα 20 λεπτά. Όσες γυναίκες στερούνται τον ύπνο, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και τον θυμό, πάντα σε σύγκρισή με τον ίδιο χρόνο ξεκούρασης που έχουν οι άνδρες.

Ωστόσο η έρευνα αναδεικνύει και άλλες παραμέτρους γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο:

1.       Έντονη καθημερινότητα

Αρχικά, όπως διαπιστώθηκε οι γυναίκες καθημερινά πρέπει να αντεπεξέρχονται σε ένα δύσκολο και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα που εκτός από την εργασία τους, επιβαρύνεται και με την ιδιαίτερη φροντίδα προς τα παιδιά τους και τις δουλειές στο σπίτι. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει βοήθεια από τον σύντροφο, ωστόσο πολλές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, ακόμη απαιτούν όλα αυτά να είναι αποκλειστική δουλειά των γυναικών με αποτέλεσμα την σωματική και ψυχική τους εξάντληση.

2.       Ορμονικές αλλαγές

Οι γυναίκες κατά την διάρκεια της ζωής τους περνούν διάφορες ορμονικές αλλαγές. Η εφηβεία και η αρχή της της εμμήνου ρύσεως, αργότερα η σταθεροποίηση του μηνιαίου κύκλου, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και διάφορες άλλες αλλαγές προκαλούν ανά περιόδους, δυσφορία και πόνο, πράγμα που κάνει τον γυναίκειο εγκέφαλο να χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση.

Όλα αυτά βέβαια κάνουν τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς στα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, στο άγχος και την κατάθλιψη.

3.       Δεν ξεκουράζονται όσο πρέπει.

Η απαιτητική ρουτίνα οδηγά πολλές γυναίκες στο να μην αντιλαμβάνονται πόση ανάπαυση που χρειάζονται. Η φροντίδα των μικρών παιδιών αποδιοργανώνει πολλές φορές το πρόγραμμα ύπνου των μητέρων με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμες στιγμές ξεκούρασης. Πράγμα που διαταράσσει σε βάθος χρόνου την καθημερινότητα και υγεία των γυναικών. Η συλλογική προσπάθεια με τα άλλα μέλη της οικογένειας για καλύτερο προγραμματισμό και καταμερισμό εργασιών βοηθά ιδιαίτερα την γυναίκα σύντροφο, μαμά και εργαζόμενη.

4.       Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αύξηση βάρους

Πολλές παχύσαρκες γυναίκες φαίνεται να έχουν αυξήσει το βάρος τους λόγω της έλλειψής ύπνου, πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει και στους άντρες που δεν ξεκουράζονται αρκετά. Επιπλέον, η ορμόνη κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», απελευθερώνεται σε υψηλότερες ποσότητες χάρη στη στέρηση ύπνου, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη όρεξη και παχυσαρκία.

5.       Οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά

Υπάρχει γενικά διαφορετικός τρόπος «καλωδίωσης» στα δύο φύλα. Οι γυναίκες είναι πιο αναλυτικές και διαθέτουν πιο διαισθητική σκέψη γι’ αυτό και τείνουν να κάνουν παράλληλα πιο πολλές εργασίες με περισσότερη ορμή, πράγμα που πολλές φορές δεν μειώνεται εύκολα όταν έρθει η ώρα για ύπνο. Γι’ αυτό και δυσκολεύονται να ηρεμίσουν πριν τον ύπνο με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν την διαδικασία της ξεκούρασης όσο θα έπρεπε.

 

Συμπερασματικά, οι πολλαπλές προσδοκίες της σύγχρονης ζωής και της κοινωνίας έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών καθώς καθημερινά ζουν με το άγχος και την αγωνία της επόμενης στιγμής. Γι’ αυτό και οι διαταραγμένοι κύκλοι ύπνου οδηγούν σε έλλειψη συγκέντρωσης και χειροτέρευσης της ποιότητας ζωής. Ο τακτικός ύπνος είναι απαραίτητος για κάθε άτομο. Ωστόσο, αυτό ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες, καθώς εκτελούν πολλαπλούς ρόλους και επηρεάζονται από τους πιο πάνω λόγους. Οι σύγχρονες γυναίκες θα πρέπει να επενδύσουν με τον καλύτερο τρόπο στον ποιοτικό ύπνο διαθέτοντας αρχικά χρόνο γι’ αυτό αλλά και επενδύοντας στα κατάλληλα προϊόντα.

Η εταιρεία Stroma, πρωτοπόρα στην κατασκευή Κυπριακών στρωμάτων ύπνου διαθέτει μεγάλη γκάμα από στρώματα, ντιβάνια, κεφαλαριές, μαξιλάρια και λευκά είδη που θα σας απογειώσουν το συναίσθημα της ξεκούρασης κατά την διάρκεια του ύπνου.

Δείτε επίσης: